KILÁTÁSAINK A KARANTÉNBÓL

Amikor megláttam a View from my window Fb oldalt, rettenetesen megtetszett. Mint a legtöbb nagyszerű ötlet, ez is pofon egyszerű. Készíts egy fotót arról, amit nap mint nap látsz, ha kinézel az ablakon. Ne legyen rajta (felismerhető) ember, ne reklámozzon semmit, ne a szobabelsőről szóljon, de látszódjon, hogy bentről fotóztad. A képekből vándorkiállítást csinálnak majd, ha vége a karanténnak, hiszen ez is egy fontos vetülete annak, ahogyan megéljük/megélhetjük ezt a bezártságot.
Az oldal elképesztően reprezentatív! Na, nem a világ népességére nézve, de ezt ne is várjuk tőle, hiszen rengeteg ember nem jut hozzá az internethez, sem az eszközökhöz. De nem is a Fb népére nézve. Legalábbis nem hinném, hogy a felhasználók 70-80%-a - amennyire hevenyészett statisztikámból következtetni tudok - a hátsó kertben meglapuló medencére, a kertet látogató szarvasokra, elképesztő hegycsúcsokra, tavakra, folyóvölgyekre néz. A képek többsége - minőségében és tartalmában is - megállná a helyét utazási magazinok oldalain. Amennyi itt-ott a szobabelsőkből, teraszokból, házakból látszik szintén arról tanúskodik, hogy a tulajdonosok minimum a felső középosztály tagjai a világ gazdagabbik feléről. Az oldal mégis reprezentatív. Arra, ahogy a Fb működik és működtet minket, különösen, ami a fotómegosztásokat illeti.
Aztán az is eszembe jutott, hogy egy kedves barátom Ausztráliából posztolt egy elképesztően gyönyörű képet és tudom, hogy maga a ház, amiben él, nemhogy nem luxus, de csak lassan, sok munkával válik kalyibából lakható menedékké. Ilyen fotókat - ha meglenne a megfelelő technika és tudás - tulajdonképpen Borsodból is posztolhatnának. Na, az milyen félrevezető és fals lenne! Miközben persze tényleg mennyire lélekemelő az, ha valaki nem betonrengetegre, hanem zöld mezőkre, pitypangos rétekre, pipacs-virágzásra lát rá. Feltéve, ha ezt meg is tudja látni a törött ablakon keresztül a lyukas teknő mellől ... és így tovább a pro és kontrák.
Hogy az ecsetért kiáltó visták milyen hatással vannak a kevésbé szerencsés népekre, azt néhány egyszerűbb fotó mellé írt megjegyzésből lehet kiolvasni. Ezek többnyire bocsánatkérőek - az én kilátásom talán nem annyira izgalmas, de milyen jó, hogy biztonságban vagyok és van mit ennem stb. A kedvencem egy képaláírás Moszkvából a havas, szürke lakótelepről: Can I add a bit of harsh reality to all these paradise-like pictures? 😬 (Hadd küldjek egy kis kemény valóságot a paradicsomi képek mellé). Azt hiszem, kell ahhoz bátorság, hogy valaki ilyet posztoljon.
Nagy a felelősségük a kiállítás szerkesztőinek. Vajon, hogy fognak majd súlyozni. Kíváncsian várom, hogy csak gyönyörű, vagy izgalmas is lesz!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések