#karantén - kezdődik a 4. hét

 


Az első két hétben le voltam fagyva. Az online munkán kívül - ami szerencsére mindig elvarázsol, olyankor nincs más, csak aki ott van velem szemben a képernyőn, akárhol is legyen a világban igazából - csak a hírek és az otthoniakért érzett aggódalom foglalta le a figyelmemet.

A 3. hétre szerencsére sikerült összeszednem magam és valami rendszert vinnem a napjaimba. Ennek egyik fontos eleme a gyaloglás a glasgow-i csatornák mentén. Olyan ez itt, mint otthon a budai hegyek. Gyalog is elérhető zöld terület, a parkoknál kicsit vadabb, kevésbé kiépített, ahol kutyásokkal és bicajosokkal kerülgetjük egymást szigorúan hatalmas ívben. Ami egyben arra is alkalmat ad, hogy elképzeljem, milyen lehet annak, akit a bőrszíne vagy a ruházata miatt kerülgetnek. Az anyukák felkapják a gyerekeiket, a nagyobbacskákat a másik oldalukra terelik. Akár az is lehet, hogy engem, mint idősebbet, óvnak, mégis könnyű átérezni, milyen lehet, ha ez a mindennapos társas kommunikáció része valaki felé.
A Forth-and-Clyde csatorna Skócia legkarcsúbb pontjára rajzol kék-zöld övet Glasgow és Edinburgh között. Edinburgh mellől, a Forth folyónál 1768-ban történt az első kapavágás és 22 évvel később, kevés bér és sok olcsó whisky magukhoz vétele után, érkeztek el a csupán ásóval és kapával felszerelkezett melósok a Clyde folyóhoz. A csatornának köszönhetően a tengerjáró hajóknak nem kellet a veszélyes északi vízeken megkerülniük Skóciát, az országon belül is könnyebben és olcsóbban utaztak az áruk és az utazóknak sem kellett konflison zötyögniük ha Edinburghból Glaagowba akartak eljutni. A csatorna első 100 éve alatt hatalmas élet volt vízen és vízparton, felvirágoztak a vízparti városok és fellendült a kereskedelem a két part és a szárazföld között. A vasút megjelenése után még egy darabig tartotta magát a csatorna, de egyre kevesebb forgalommal, majd 200 évvel megépítése után lezárták a forgalom elől.
Negyven évvel később, komoly resztorációs munkák után, 2001-ben nyílt meg újra, most már a szabadidős programok számára.
Ha ennek a dolognak itt vége, végigevezem azt az 56 kilométert rajta.  🚣‍♀️🚣‍♀️🚣‍♀️🚣‍♀️🚣‍♀️

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések